بنای اولیه دانشگاه علوم پایه دامغان در سال ۱۳۷۱ با تلاش و پیگیری مرحوم دکتر محمد مسعود منصوری و اهالی شهرستان دامغان تحت عنوان دانشگاه رسول اکرم ۶ گذاشته شد. فعالیت آموزشی دانشگاه با عنوان دانشکده علوم پایه دامغان در مهر ماه سال ۱۳۷۱ و با ورود تعداد ۳۵ نفر از دانشجویان رشته زمینشناسی آغاز شد. طی سالها بعد رشتههای دبیری ریاضی، ریاضی کاربردی، ریاضی محض، شیمی، فیزیک و زیستشناسی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد نیز راهاندازی گردید. در تاریخ ۱۹/۶/۱۳۸۱ با تصویب شورای گسترش آموزش عالی، دانشکده علوم پایه دامغان به دانشگاه علوم پایه دامغان ارتقاء یافت. در حال حاضر این دانشگاه دارای ۴ دانشکده به نامهای: علوم زمین، ریاضی و علوم کامپیوتر، فیزیک و شیمی میباشد.
دستاوردهای مهم دانشگاه از سال ۷۵ تا کنون:
۱- ایجاد دوره دکتری ریاضی محض در گرایشهای هندسه، جبر و آنالیز (۸۴)
۲- ایجاد دورههای کارشناسی ارشد درشتههای:
– ریاضی محض گرایش جبر و آنالیز (۷۹)
– شیمی گرایش تجزیه و شیمی فیزیک (۸۰)
– شیمی گرایش آلی و معدنی (۸۳)
– فیزیک گرایش حالت جامد (۸۳)
– زمینشناسی گرایش تکتونیک (۸۴)
۳- ایجاد دورههای کارشناسی در رشتههای:
– فیزیک گرایش حالت جامد (۷۵)
– ریاضی محض (۷۸)
– مهندسی تکنولوژی نرمافزار کامپیوتر (۸۴)
۴- ایجاد دوره کاردانی نرمافزار کامپیوتر (۷۹)
۵- ارتقاء دانشکده علوم پایه دامغان به دانشگاه علوم پایه دامغان
۶- تصویب طرح جامع آموزشی دانشگاه
۷- جذب ۹۹ نفر عضو هیئت علمی
۸- برگزاری کنفرانسها و کارگاههای آموزشی و تخصصی
۹- چاپ ۱۲۶ عنوان مقاله توسط اعضاء هیئت علمی در مجلات معتبر داخلی و خارجی
۱۰- چاپ ۱۲ عنوان کتاب
۱۱- ۳۳ مورد شرکت اعضای هیئت علمی در سمینارهای خارجی جهت ارائه مقاله
دانشکدهها:
ü دانشکده ریاضی و کامپیوتر
ü دانشکده شیمی
ü دانشکده فیزیک
ü دانشکده علوم زمین
ü گروه زیستشناسی
ü گروه دروس عمومی
دانشکده ریاضی و کامپیوتر
دانشکده ریاضی و کامپیوتر دانشگاه، ابتدا در قالب گروه ریاضی دانشکده علوم پایه دامغان در سال ۱۳۷۳ آغاز به کار نمود.
این دانشکده اکنون دارای ۳ گروه ریاضی محض، ریاضی کاربردی و علوم کامپیوتر میباشد.
در حال حاضر در این دانشکده حدود ۳۰۰ دانشجو در دورههای کارشناسی نوبت اول و دوم گروههای ریاضی کاربردی و ریاضی محض و در دورههای کاردانی و کارشناسی ناپیوسته گروه کامپیوتر و ۲۰ دانشجوی کارشناسی ارشد در گروه ریاضی محض مشغول به تحصیل میباشند. همچنین تعدادی دانشجوی دوره دکتری از بهمن ماه سال ۱۳۸۴ در گروه ریاضی محض مشغول به تحصیل خواهند شد.
دانشکده ریاضی و کامپیوتر در ساختمان خوارزمی و در پردیس دانشگاه واقع شده است.
گروههای آموزشی:
گروه ریاضی محض
در راستای طرح توسعه دانشگاه علوم پایه دامغان و پس از تصویب در اولین نشست شورای دانشکده ریاضی و کامپیوتر در نیمسال اول سال تحصیلی ۸۵- ۸۴، گروه ریاضی محض به عنوان بخشی از دانشکده ریاضی و کامپیوتر دانشگاه علوم پایه دامغان تشکیل گردید. گروههای دیگر این دانشکده عبارتند از گروه ریاضی کاربردی و گروه کامپیوتر.
گروه ریاضی محض متشکل از ۶ عضو هیئت علمی است. همچنین تعداد ۸ دانشجوی دکترای ریاضی محض پس از دانشآموختگی و در آیندهای نزدیک کار خود را در این گروه به عنوان عضو هیئت علمی آغاز خواهند نمود.
در این گروه حدود ۱۰۰ دانشجو در مقطع کارشناسی و ۱۳ دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل میباشند، همچنین با برگزاری آزمون دکتری در بهمن ماه سال ۱۳۸۴، دوره دکتری ریاضی نیز در این دانشگاه فعالیت خود را شروع کرده است که در این حال دانشگاه علوم پایه دامغان به دانشگاههای فعال در دورههای تحصیلات تکمیلی دکتری ریاضی خواهد پیوست.
ریاضی محض شاخهای از ریاضیات است که در آن با بکارگیری روشی استدلال منطقی به بررسی ساختارهای مجرد ریاضی میپردازد، بدیهی است که این گونه ساختارها اغلب ساختارهایی منتج از بیان ساختها و مسایل متفاوت در عرصههای مختلف علوم در این زبان میباشد. از آنجا که در استنتاجات آن تجربه و دادههای تجربی بلافصل لحاظ نمیگردد، نتایج آن نیز بالطبع قابل اطمینان بیشتری خواهد بود.
هدف اصلی گروه به دو بخش آموزشی و پژوهشی تقسیم میشود.
هدف پژوهشی گروه عبارت است از پرورش تحقیقات ریاضی محض در یک پهنه گستردهای از ریاضیات و ارائه مثالهایی منتج شده از تحقیقات در زمینههای مختلف علوم. در این زمینه گروه ریاضی محض یکی از گروههای فعال دانشگاه میباشد و امید است که با جذب دانشجویان دکتری بورسیه تا چند سال اخیر این روند رو به فزونی گیرد.
اهداف آموزشی گروه عبارتند از پرورش دانشجویانی که آگاهی لازم در موضوعات مطرح شده در ریاضیات محض را بهدست آورده و با روشها و اصول استنتاج در شاخههای مختلف این گرایش آشنا گردند و بتوانند با پرورش ذهن و افزایش اطلاعات و بهبود زمینههای فکری در این شاخه خود را برای ادامه تحصیل در این رشته یا سایر رشتههای مرتبط و یا فعالیت در مراکز علمی، پژوهشی آماده سازند.
زمینههای کاری در این گروه مباحثی متنوع همچون آنالیز تابعی، نظریه معادلات، نظریه گروهها و سیستمهای دینامیکی غیر خطی و توپولوژیک میباشد.
گروه برای برانگیختن حس پژوهش در اعضای هیئت علمی و در بین دانشجویان در آیندهای نزدیک قصد برگزاری یکی از سمینارهای ادواری تخصصی در ریاضی محض را دارد.
همچین گروه در آیندهای نزدیک با در اختیار گرفتن برخی امور آموزشی و پژوهشی مربوط به اعضای هیئت علمی و دانشجویان ریاضی محض استقلال عمل بیشتری را در دانشکده ریاضی بهدست خواهد آورد و این موضوع به ارتقای پژوهشی و تسهیل امور آموزشی در دانشکده خواهد انجامید.
گروه ریاضی کاربردی
در راستای طرح توسعه دانشگاه علوم پایه دامغان و پس از تصویب در اولین نشست شورای دانشکده ریاضی و کامپیوتر در نیمسال اول سال تحصیلی ۸۵- ۸۴، گروه ریاضی کاربردی به عنوان بخشی از دانشکده ریاضی و کامپیوتر دانشگاه علوم پایه دامغان تشکیل گردید. گروههای دیگر این دانشکده عبارتند از گروه ریاضی محض و گروه کامپیوتر.
گروه ریاضی کاربردی متشکل از ۶ عضو هیئت علمی است.
این گروه دارای حدوداً ۱۰۰ دانشجوی دوره کارشناسی در دو نوبت اول و دوم است.
همچنین تعداد ۵ دانشجوی دکترای ریاضی کاربردی پس از دانشآموختگی و در آیندهای نزدیک کار خود را در این رگوه به عنوان عضو هیئت علمی آغاز خواهند نمود و امید است از مهر ماه سال ۱۳۸۵ تعدادی دانشجوی کارشناشی ارشد ریاضی کاربردی در نوبت اول و دوم نیز در این گروه مشغول به تحصیل شوند.
ریاضی کاربردی شاخه بسیار گستردهای از ریاضیات است که در آن مهارتها و دانش توسعه یافته در یکی از شاخههای تحقیق ریاضیات، کاربردهایی در گستره وسیعی از علوم و مهندسی مییابد.
از این رو بخشی از دروس رشته ریاضی کاربردی به طور مشترک با سایر گروههای دانشکده و دانشگاه ارائه میشوند و اعضای هیئت علمی گروههای دیگر دانشکده و دانشگاه این گروه را در ارائه برخی دروس برای دانشجویان یاری میکنند.
هدف اصلی گروه به دو بخش آموزشی و پژوهشی که با هم ارتباط ناگسستنی دارند تقسیم میشود.
اهداف پژوهشی گروه عبارتند از پرورش تحقیقات ریاضی کاربردی در یک پهنه گستردهای از کاربردهای ریاضی بر پایه پیشرفتهایی که در تولید و توسیع روشهای تحلیلی و عددی انجام میپذیرد و همچنین برانگیختن تحقیقات گروهی با سایر گروههای علوم پایه موجود در دانشگاه، گروههای مهندسی در دانشگاههای دیگر و بخش صنعت است.
در کنار بخش پژوهش اهداف آموزشی گروه عبارتند از پرورش دانشجویانی که آگاهی لازم را در موضوعات مطرح شده در ریاضیات کاربردی یافته و به روشها و اصول کشف شده در این رشته آشنا شده و بتوانند با پرورش ذهن و افزایش مهارتهای محاسباتی و ارتقای روحیه پژوهشی ابزار لازم را جهت ادامه تحصیل در این رشته یا سایر رشتههای مرتبط و یا کار در مراکز علمی، پژوهشی و یا اداری کسب نمایند.
گروه ریاضی کاربردی یکی از معدود گروههای ریاضی کاربردی در دانشگاههای کشور است. این گروه دارای اعضای هیئت علمی بسیار جوان و پویایی است. زمینههای کاری در این گروه مباحصی متنوع همچون آنالیز عددی، بهینهسازی و کنترل بهینه، معادلات دیفرانسیل تصادفی، تحقیق در عملیات و رمزنگاری و نظریه اطلاعات و آمار را در بر میگیرد.
زمینههای پژوهش در گروه کاملاً باز خواهند بود و این موضوع به بهنگام ماندن اعضای گروه در بسیاری از زمینههای علمی و تحقیقی جدید کمک میکند.
یکی از راهکارهای گروه برای برانگیختن حس پژوهش در بین دانشجویان دعوت از اعضای هیئت علمی ریاضی کاربردی برجسته سایر دانشگاههای داخلی و خارجی است.
شرکت در کنفرانسها داخلی و خارجی اعضای هیئت علمی و ارائه سخنرانی از اهداف این گروه است و سعی بر این خواهد بود تا با تشویق و ایجاد امکانات زمینههای حضور دانشجویان این گروه در کنفرانسها و سمینارهای تخصصی داخلی فراهم گردد.
همچنین گروه در آیندهای نزدیک با در اختیار گرفتن برخی امور آموزشی و پژوهشی مربوط به اعضای هیئت علمی و دانشجویان ریاضی کاربردی استقلال عمل بیشتری را در دانشکده علوم ریاضی بهدست خواهد آورد و این موضوع به ارتقای پژوهشی و تسهیل امور آموزشی در دانشکده خواهد انجامید.
گروه کامپیوتر
گروه کامپیوتر یکی از گروههای موجود در دانشکده ریاضی و کامپیوتر است. این گروه فعالیت خود را از نیمسال دوم سال تحصیلی ۸۰- ۷۹ آغاز نموده است. دانشجویان این گروه در قالب طرح دانشگاه جامع علمی- کاربردی پذیرفته میشوند.
گروه علوم کامپیوتر متشکل از ۴ عضو هیئت علمی است.
این گروه دارای حدوداً ۵۰ دانشجوی دوره کاردانی است. تعدادی دانشجو در مقطع کارشناسی ناپیوسته از نیمسال دوم ۱۳۸۴ در این گروه مشغول به تحصیل خواهند شد.
همچنین ۱ دانشجوی دکترای کامپیوتر پس از دانشآموختگی و در آیندهای نزدیک کار خود را در این گروه به عنوان عضو هیئت علمی آغزا خواهند نمود. همچنین از بهمن ماه سال ۱۳۸۴ تعدادی دانشجوی کارشناسی ناپیوسته نیز در این گروه مشغول به تحصیل شوند.